A szellőztetés fontossága a fa-, alumínium- műanyag ablakok esetén - Holz Team Kft. Sopron
Blog

A szellőztetés fontossága a fa-, alumínium- műanyag ablakok esetén

A szellőztetés előnyei a különböző típusú ablakok esetén

A szellőztetés fontosabb, mint gondolnánk. Nagyon sok mindenre hatással, kihatással van, szükséges az egészséges és megfelelő lakókörnyezet kialakításához, fenntartásához. A szellőztetés független attól, hogy az adott épületben, lakásban, házban milyen típusú nyílászáró került beépítésre. Lehet az ablak műanyagból, fából, alu-fából, elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelő időközönként szellőztessünk, cseréljük a zárt helyiség levegőjét.

Gondolkodott már azon, hogy miért is olyan fontos, hogy időnként szélesre tárjuk ablakainkat?

Foglaljuk össze, milyen haszna van a szellőztetésnek otthonunkban:

A szellőztetés javítja a levegő minőségét

a szellőztetés javítja a levegő minőségét, mely hatással van a közérzetünkre, a fizikai és lelki egészségünkre,

Az elhasználódott levegő kicserélődik

friss levegő áramlik az otthonunkba az elhasználódott helyett,

Csökken a páratartalom

segít eltávolítani a nedvességet a lakásból, házból, ezáltal csökken a helyiség(ek)ben a páratartalom,

Csökken a szennyező anyagok mennyisége

a nedvességgel együtt a szennyező anyagok, illékony szerves vegyületek is távoznak az otthonunkból,

Megelőzi a penészesedést

segít megelőzni a penészesedést,

Keveseb az allergiás reakció

ezek által pedig segít megelőzni az allergiás reakciókat.

A szellőztetés optimális időtartama fa-, alumínium-fa és műanyag ablakok esetén

Tudta, hogy ennyi mindenre kihatással van a szellőztetés? De mégis mi az ideális időtartam a szellőztetésre vonatkozóan?

Ahány szakember, annyi ajánlás létezik a szellőztetés optimális időtartamára és gyakoriságára vonatkozóan. Sok mindentől függ, talán ezért is nem létezik egy egységes álláspont. Függ például a lakás/családi ház méretétől, a szobák számától, az éghajlattól, az időjárástól, az évszaktól, az otthonunkban keletkező szennyeződés mértékétől és típusától (pl. dohányzás, por stb.), illetve a beltéren keletkező pára mértékétől is (pl. főzés, teregetés, fürdés stb.). Tehát azt mondhatjuk, hogy ez teljesen egyedi dolog, nagyon sok mindentől függ.

Szellőztetéssel kapcsolatos irányelvek (fa-, alu-fa- és műanyagablakok esetén)

Lássuk a szellőztetéssel kapcsolatos általános irányelveket:

Rendszeres szellőztetés

A szellőztetés legyen rendszeres! Minden nap szellőztessünk, függetlenül attól, hogy kint hideg vagy meleg van, hiszen a rendszeres szellőztetés nagyon fontos a helyiség megfelelő levegőminőségéhez.

Napi többszöri szellőztetés

Naponta többször szellőztessünk! Egy szellőztetés nem szellőztetés. Főleg, ha egész nap otthon vagyunk, elhasználódik a levegő. Nyissuk ki többször az ablakokat, ezáltal az elhasználódott levegő helyére naponta többször friss levegő áramolhat.

Kereszthuzat

Csináljunk kereszthuzatot! Kereszthuzat segítségével gyorsabban és hatékonyabban tudunk szellőztetni. Kb. 5-10 perc alatt kereszthuzattal kicserélődik a lakás, helyiség levegője. Ennyit mindenképpen érdemes nyitva hagyni az ablakokat. Ha csak pár pillanatra tárjuk ki a nyílászárókat, vagy bukó funkcióban próbálunk szellőztetni, nem leszünk elég hatékonyak.

Optimális páratartalom beállítása

Érdemes mérni az otthonunk páratartalmát is. Az ideális páratartalom 40-60 %. A szellőztetés segít az optimális páratartalom beállításában és fenntartásában is.

Költséghatékonyság szellőztetés alkalmával is

Szellőztetéskor mindig zárjuk le a radiátorokat. Ezáltal jelentős költségeket spórolhatunk. Erre érdemes figyelni, hiszen fűtési szezonban így jelentős költségeket spórolhatunk meg, nyitott ablakok mellett a radiátorok feleslegesen fűtenek, a meleg pedig a nyitott ablakokon keresztül „kiszökik” a házból.

A szellőztetés jelentősége a passzívházak esetében

A passzívházak esetén még nagyobb jelentősége van a szellőztetésnek. Minek köszönhető ez? A passzívházak úgy kerülnek kialakításra, hogy szorosan, légmentesen záródnak a nyílászárók, még hatékonyabb a hőszigetelés, tehát még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szellőztetésre. A passzívházakban a hőveszteség minimális, ez is magyarázza a szellőztetés fontosságát.

Kültéri nyílászáró-, ablakválasztási tippek

Alapvetően érdemes olyan nyílászárókat választani, amik nyitható ablakszárnyakkal vannak ellátva, hiszen ezek teszik lehetővé, hogy teljesen ki lehessen nyitni az ablakokat és ezáltal egyszerre nagyobb tömegű levegő cserélődik. Gyorsabb és hatékonyabb így a szellőztetés.

Nyisson a világra HOLZ TEAM ablakokkal, tárja az általunk gyártott ablakokat nagyra. Kültéri fa- és alu-fa ablakaink a különleges formatervezésnek köszönhetően nagyon esztétikusak, minőségi fa alapanyagokból készülnek, vetemedésmentesek. Ha építkezik vagy felújít vagy egészen egyszerűen csak lecserélni régi nyílászáróit, forduljon hozzánk bizalommal. Széles termékkínálatunkban modern, klasszikus, elegáns ablakok egyaránt megtalálhatók. Háromrétegű üvegezés, biztonságos, jól záródó, ergonomikus, designos vasalatok. Nézze meg a termékkínálatunkat és válogasson kedvére kültéri fa- és alu-fa nyílászáróink között.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató