A nyílászárók szerepe otthonainkban. Miért fontos a jó nyílászáró-választás? - Holz Team Kft. Sopron
Blog

A nyílászárók szerepe otthonainkban. Miért fontos a jó nyílászáró-választás?

A nyílászárók, ablakok, ajtók szerepe

Gondolkodott már azon, hogy mennyi mindent befolyásolnak a nyílászárók? Miért olyan fontos, hogy megfelelő minőségű nyílászárót építsünk vagy építtessünk be házunkba? Mire vannak hatással a jól vagy épp rosszul megválasztott kültéri nyílászárók?

Az ablakok és az ajtók kiválasztása hosszú távú befektetés. Évtizedekre, esetleg generációkra tervezünk. Valljuk, hogy a nyílászáró által lesz házunkból otthon. Fényt, friss levegőt biztosítanak, hang- és hőszigetelnek, védelmet, biztonságot nyújtanak és még sokáig folytathatnánk a sort a nyílászárók funkcióit tekintve.

Fontos szempont az otthonunk nyílászáróinak kiválasztásakor a megfelelő energiahatékonyság és biztonság biztosítása. Háromféle ellenállási osztály létezik a biztonsági kategóriákat illetően: RC1, RC2 és RC3 ellenállási osztály.

Biztonsági szempontok, ellenállási osztályok a nyílászárók esetén

A következőkben egy kis segítséget nyújtunk az egyes ellenállási osztályok jelentését illetően.

RC1 ellenállási osztály

RC1: betörés elleni védelmet kínál. Ezek a nyílászárók 30 másodpercig ellenállnak a betörők által alkalmazott fizikai erőszakkal szemben (például ütés, rúgás, vállal nyomás, kihúzás).

RC2 ellenállási osztály

RC2: gyakorlott betörők ellen, akik a betöréshez már segédeszközöket használnak (például csavarhúzó, fogó, ék stb.) Az ilyen jellegű erőszakos behatolási kísérleteknek akár 3 percig is ellen tudnak állni az ilyen termékek.

RC3 ellenállási osztály

RC3: Az elkövető egyszerre már két vagy akár több eszközt is használ (például feszítővas és csavarhúzó). Akár 5 percig is ellenállnak az RC3 kategóriába sorolt termének az ilyen jellegű betörési kísérleteknek.

Természetes fény és friss levegő

A jó nyílászárók nemcsak az otthonunk megjelenését befolyásolják, hanem a természetes fény és a friss levegő áramlását is biztosítják. Mindkettő nagyon fontos szempont az otthonunkat illetően. Ki ne szeretne szép világos otthonban élni? Egyrészt a természetes fény jobb az egészségünknek, a közérzetünknek, másrészt pedig energiát és pénzt spórolunk, ha van megfelelő mennyiségű természetes fény, nem kell villanyt kapcsolnunk.

A friss levegőről is ugyanez mondható el. A szellőztetés felbecsülhetetlen. Az elhasználódott levegő mind egészségünkre, mind körérzetünkre pozitív hatást gyakorol. Emellett pedig csökkenthető vele a helyiség levegőjének a páratartalma.

Energiahatékonyság a nyílászárók (ablakok, ajtók) esetében

Az energiahatékonysági tulajdonságok közé tartozik az ablakok és az ajtók hőszigetelő képessége, a légáteresztés elleni védelem és az üvegezés minősége. A biztonsági funkciók és a hangszigetelés is fontos szempont a választás során. Válasszunk olyan nyílászárót, amelyik megfelel ezeknek az elvárásoknak, és hozzájárul az otthonunk kényelméhez és esztétikus megjelenéséhez.

Fontos, hogy a kiválasztott nyílászáró eleget tegyen az energiatakarékossági elvárásoknak. De mit is értünk ezalatt?  Az energiatakarékossági tulajdonságok közé tartozik az ablakok és ajtók hőszigetelő képessége, a légáteresztés elleni védelem, illetve az üvegezés minősége.

Vasalatrendszerek fontossága a nyílászárók (ablakok, ajtók) esetében

A jól kiválasztott nyílászáró megbízható zárrendszerrel és olyan biztonsági funkcióval rendelkezik, mely meggátolja azt, hogy illetéktelenek behatoljanak a lakásba, családi házba. Az emberek sokszor nem veszik figyelembe a nyílászárók választásánál a vasalatrendszerek minőségét, nagyon hangsúlyt fektetnek az esztétikai szempontokra, pedig épp ellenkezőleg kellene lennie.

A nyílászárókkal szemben támasztott esztétikai elvárások

Az adott ablak, ajtó stílusa hozzájárul ahhoz, hogy otthonunk kellemesebb, meghittebb legyen, illetve természetesen jelentősen befolyásolja a ház homlokzati összképét is. A nyílászárók manapság már rengeteg színben és stílusban állnak rendelkezésre. Szinte ma már nincs lehetetlen kérés olyan gyártók esetében, akik egyedi megbízásokat is vállalnak.

A nyílászáró alapanyaga (fa, alumínium, alumínium-fa, műanyag)

Az anyagválasztás is jelentős szempont, talán ezzel a kérdéssel indul a kültéri nyílászárókkal, ablakokkal, bejárati ajtókkal, erkélyajtókkal kapcsolatos döntés. Talán ezen töprengenek legtöbbet az emberek. Itt nagyon fontos, hogy ne kizárólag a pénztárcánk alapján hozzunk döntést. Nem biztos, hogy a legolcsóbb nyílászáró ténylegesen a legolcsóbb nyílászáró lesz. Hiszen nagyon gyakran az olcsó, nem minőségi anyagokból készült nyílászárók, ajtók, ablakok hamar tönkremennek. Fontosabb döntési szempont kell, hogy legyen az alapanyag minősége, az ár-érték arány és az ablak, ajtó tartóssága.

Ingyenes nyílászáró tanácsadás – HOLZ TEAM Sopron

Természetesen szívesen segítünk kiválasztani az Ön számára legideálisabb nyílászárót. Keressen minket elérhetőségeinken. Akár személyes tanácsadás keretében, akár telefonon, akár online szívesen állunk rendelkezésre.

A HOLZ TEAM-nél különösen nagy gondot fordítunk arra, hogy kültéri fa- és alu-fa ablakaink, ajtóink (bejárati ajtóink és erkélyajtóink) eleget tegyenek a fent említett szempontoknak. Minden egyes apró részletre figyelünk, legyen az a faminőség, az ablaküveg rétegeinek a száma, a használt vasalatrendszer minősége, a gumitömítés vagy a faablakokon, faajtókon levő gyári felületkezelés.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató