A vasalatok jelentősége a nyílászárók esetén: bejárati ajtó, fa ablak, erkélyajtó, teraszajtó vasalat
Blog

A vasalatok jelentősége a nyílászárók esetén

Ön mi alapján választ nyílászárót? Milyen szempontok alapján mérlegel? A nyílászáró anyaga? Színe? Hőszigetelő képesség? Egyéb tényezők?

A nyílászárók kiválasztásánál az emberek általában nem fektetnek nagy hangsúlyt a vasalatokra, ez a kérdéskör a háttérbe szorul. Több figyelmet kap az, hogy milyen anyagból legyen az adott nyílászáró, milyen színe legyen. Tehát általánosságban véve a nyílászárók választásánál nagyobb figyelem hárul a külsőségekre. Viszont épp fordítva kellene lennie a véleményünk szerint. Elsőként azt kell megfontolni, hogy egy adott ablak és a kiegészítői, mint például a vasalatok, zárak, kilincsek, milyen műszaki paramétereknek tesznek eleget, megfelelnek-e a minőségi és egyéb elvárásainknak; amennyiben igen, utána már foglalkozhatunk azzal a kérdéskörrel, hogy az ablakok esztétikailag, színben, stílusban is teljesítsék a hozzá fűződő reményeinket.

Miért fontos, hogy jó minőségű vasalatok tartozzanak a nyílászárókhoz? Milyen szerepet töltenek be egyáltalán a vasalatok? Miért fontosak és nélkülözhetetlenek? A következőkben ezekre a kérdésekre adunk röviden választ. Szeretnénk segítséget nyújtani, hogy igenis szempont legyen felújításnál és/vagy építkezésnél az ablakhoz tartozó vasalat minősége.

Mit értünk vasalatok alatt? Miből állnak a vasalatrendszerek?

A vasalatok alatt a:

 • zárak,
 • zárbetétek,
 • kilincsek és
 • az egyéb mechanikai elemek kombinációt értjük.

A vasalatok funkciói:

 • a vasalatok szükségesek az ajtók és az ablakok megfelelő működéséhez és a nyílászárók stabilitásához, a tömítésekkel együtt pedig a légmentes záródáshoz;
 • a vasalatok segítségével, nyithatók, csukhatók az ablakok, illetve bizonyos vasalatok nyitó-bukó funkciót is képesek ellátni,
 • emellett a vasalatok biztosítják a nyílászárók biztonságát is.

Sokkal nagyobb jelentősége van a vasalatoknak, mint azt gondolnánk. A megfelelő vasalatválasztás elengedhetetlen a biztonságos otthonhoz. A jó minőségű vasalatok segítségével csökkenthető, minimalizálható a betörési kockázat.

Egy ablak, vasalat biztonságosságát az RC értékkel lehetséges összehasonlítani. Az RC az angol Resistance Class szó rövidítése, magyarul ellenállási osztálynak nevezzük. Minél magasabb az RC után álló szám, annál hosszabb ideig és annál hatékonyabban tud ellenállni az adott nyílászáró, vasalat a betörési kísérletnek. Tehát az RC1-es ellenállási osztályba sorolt nyílászárók minimális védelmet nyújtanak betörések esetén.

Azonban arra érdemes figyelni, hogy az egyes országokban más-más előírások vannak, hogy az egyes ellenállási osztályokba tartozó nyílászáróknak más-más követelményeknek kell eleget tennie.

A vasalatokkal szemben támasztott követelmények:

 • biztonságosság,
 • megbízhatóság,
 • tartósság,
 • könnyen kezelhetőség,
 • korrozióállóság, azaz ne rozsdásodjanak,
 • hosszú élettartam.

A vasalatok kiválasztásánál figyelembe kell venni azt is, hogy milyen típusú épülethez választunk ablakot, vasalatot, illetve másik lényeges szempont, hogy az adott nyílászáró milyen funkciót fog betölteni.

A HOLZ TEAM ablakok, ajtók gyártásánál kiemelt figyelmet fordítunk a vasalatokra, vasalatrendszerekre. Valljuk, hogy a vasalat nagyon fontos eleme az ablaknak, ajtónak. Csakis a legjobb, legújabb, legmodernebb, legmegbízhatóbb vasalatokkal értékesítjük soproni csarnokunkban gyártott kültéri fa- és alu-fa nyílászáróinkat (ablakainkat, bejárati ajtóinkat, erkélyajtóinkat).    A világ vezető vasalatgyártói, a Roto Frank AG, valamint a Gretsch-Unitas Gmbh (G-U) legújabb és legmodernebb termékeivel kínáljuk termékeinket.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató