Érdekességek a nyílászárók, az ablakok és ajtók világából - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Érdekességek a nyílászárók, az ablakok és ajtók világából

A nyílászárók rendkívül fontos szerepet töltenek be az életünkben, a mindennapjainkban, legyen szó ablakról, ajtóról, erkélyajtóról. Ki ne szeretné az érdekességeket, rekordokat, meghökkentő tényeket olvasgatni? Jelen blogcikkünkben nyílászárókkal kapcsolatosan gyűjtöttünk össze érdekességeket a világ minden részéről.

A nyílászárók jelentős funkciói

Az ablakok, ajtók nem csak és kizárólag funkcionális elemek, hanem ennél jóval nagyobb szerep hárul rájuk. Az alapfunkció, hogy a bejárati ajtók/erkélyajtók az épületbe történő ki- és belépést teszik lehetővé, az ablakok pedig a friss levegő és fény bejutását biztosítják otthonunkba.

Emellett viszont számos nem mellékes funkciót is betöltenek. Gondoljunk csak például arra, hogy a kültéri nyílászárók hozzájárulnak az épület stílusához, az egységes összképéhez, a megfelelő minőségű ablakok és ajtók pedig biztosítják a hangszigetelést, az energiahatékonyságot, a biztonságot, a hőszigetelést. Természetesen a sort hosszasan lehetne folytatni.

Az emberiség a fejlődése során egyre több funkcióval ruházta fel az ablakokat, ajtókat; egyre több elvárást támasztott vele szemben. Mára egyre elterjedtek az okos tulajdonságokkal felruházott nyílászárók, és még ki tudja, mit tartogat a jövő, a folyamatosan fejlődő technika és gyártástechnológia.

Az ablakok, ajtók története

A nyílászárók története szorosan összefügg az emberiség történetével. Az első ablakok az ókorig vezethetők vissza. Viszont ezek csak nyílások lehettek, melyeket állatbőrrel, fával vagy ruhadarabokkal takartak el. Itt még nem használtak az ablakok esetében üvegeket. Ezek csak és kizárólag szellőzési funkciót láthattak el.

A Római Birodalomban azonban áttörés történt az ablakokkal kapcsolatosan, hiszen már a szellőzés funkció mellett megvolt az igény a kilátásra is. Itt már megjelentek az üvegfelületek. Innentől kezdve nem volt megállás az ablakok fejlődése területén, míg nem eljutottunk a mai kor ablakáig. Ma már elképzelhetetlen az otthon ablakok nélkül.

Az ajtók története még régebbre tekint vissza, hiszen képzeljük csak el, hogy még az ősembernek is szüksége volt bejáratra, hogy bejuthasson a barlangjába. Az Egyiptomi Birodalomban pedig már létezett faajtó. Ezt a nyílászárót egy darab fából faraghatták ki, egy vagy két szárnnyal rendelkezett. Hatalmas fejlődési útvonalat jártak be az ajtók, bejárati ajtók is a történelem során. Ma pedig már nincs szinte nincs akadály. A több ponton záródó, biztonságos, egyedi, faragott, díszes, a teljesen automatizált gyártású ajtóig mindenféle közül válogathatunk.

Meghökkentő tények a nyílászárókkal kapcsolatosan

Mióta világ a világ, az ember folyamatosan törekedik jobbra, ez viszi előbbre a dolgok, használati tárgyak, így a nyílászárók fejlődését is. Viszont mindig vannak meghökkentő próbálkozások vagy rekordra/kitűnésre vonatkozó törekvések.

Érdekességképpen összeszedtünk párat az ajtók, ablakok világából.

  • A Guinness Rekordok Könyve szerint a világon a legnagyobb színes üvegablak az Amerikai Egyesült Államokban, Chicagoban található egy katolikus urnatemető épületében. A gigantikus üvegablak összesen 182 méter hosszú, a felülete pedig 2 100 négyzetméter. Pazar, lenyűgöző látványt nyújt.
  • A belgiumi kikötővárosban, Antwerpenben az egyik felújított belvárosi lakóház különleges nyílászárót kapott 2015-ben a felújítás során. A keskeny lakóépület üvegből készült új bejárati ajtaja kétszárnyas, mintegy 3 méter széles és mintegy 6 méter magas. Ez a hatalmas méretű ajtó önmagában képes arra, hogy a teljes lakóépületet fénnyel árassza el. Különleges, egyedi és páratlan építészeti megoldás.
  • A világ legnagyobb ajtaja pedig még ennél is nagyobb. 140 méter magas! Floridában, a NASA központjában található ez a giga méretű, már-már elképzelhetetlennek tűnő nyílászáró.
  • Viktória brit királynő 1901-es halálakor egy brit rendelet szerint minden ajtót fekete színűre kellett festeni. Írországban az ír lakosság egy része tiltakozásként színesre festette otthona bejárati ajtaját.

Ez csak néhány példa arra vonatkozóan, mennyire különleges és sokszínű a nyílászárók világa. De számtalan különleges építészeti kincs, művészeti megoldás, különleges, csodálatos vagy éppen elrontott nyílászáró, ablak, ajtó létezik szerte a világban.

Pár érdekesség a HOLZ TEAM kültéri ablakok, bejárati ajtók és erkélyajtók világából

Végezetül, de nem utolsósorban hozunk pár érdekességet a saját, soproni, jól felszerelt kültéri fa nyílászárógyárunk háza tájáról. Saját gyártási tevékenységünk, termelésünk a számok tükrében:

  • 1995-ben alapított cégünk 29 éves gyártási tapasztalattal rendelkezik a kültéri fa nyílászárók (ablakok, bejárati ajtók, erkélyajtók) gyártása terén.
  • 15 országból kapunk megrendelést Európából és a tengerentúlról.
  • 3 ablak termékcsaládunk és 4 bejárati ajtó termékcsaládunkon belül mindenki megtalálja az ízlésének, stílusának megfelelő terméket.

Kérdésével, kérésével kapcsolatosan forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató