Stílusos ablakdekoráció - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Stílusos ablakdekoráció

Blogcikkjeinkben többször esett már szó arról, hogy milyen alapvető és másodlagos funkciókat látnak, láthatnak el az ablakok. Alapvetően a friss levegő és a fény beáramlását hivatottak ellátni az ablakok, egyúttal pedig biztosítva a kilátást otthonunkból. Viszont emellett lakberendezési, építészeti szempontból is fontos szerep hárul rájuk, hiszen kívül a homlokzati, belül pedig a lakberendezési összkép, stílus szerves része.

Természetesen önmagában a megfelelően megválasztott ablak is hozzájárul az otthon desingjához, azonban ez még tovább erősíthető különböző lakberendezési ötletekkel, kiegészítőkkel az ablakhoz kapcsolódóan.

Ablakdekorációs tippek

Számtalan apró trükk, kiegészítő létezik, amivel feldobhatjuk ablakunkat. Két fő irányelvet, szempontot azonban érdemes mindig szem előtt tartanunk:

 1. A kevesebb néha több, tehát nem szabad túlzásokba esnünk.
 2. Nagyon fontos az egységes összkép.

Önmagában az egyes árnyékolási eszközök dekorációs funkciót is ellátnak azon túlmenően, hogy szabályozzák a szobába áramló fény és napsütés mennyiségét. Itt gondolhatunk akár a kültéri árnyékolásra (például a redőnyre), illetve a beltéri árnyékoló eszközökre is (például egy függönyre). A funkció mellett a megfelelő design kiválasztása is elengedhetetlen, hiszen otthonosabbá tehetjük élettereinket a segítségükkel.

Az egyes árnyékoló eszközök mellett dekorálhatjuk magát az ablakfelületet. Rengeteg kreatív és látványos ötletből meríthetünk különböző internetes forrásokból; lakberendezési és kreatív portálok egyaránt segítségünkre lehetnek. Amennyiben van kisgyermekünk, egy közös családi kreatív foglalkozás keretében is elkészülhetnek ezek az ablaküveg-dekorációk, ezáltal még személyesebbé tehetjük az otthonunkat. Az ablaküvegdekorációt igazíthatjuk évszakokhoz, ünnepekhez is. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy csakis olyan módon dekoráljunk, hogy ne okozzunk kárt, sérülést az ablakban, az üvegfelületben.

Az ablakpárkány is kiváló lehetőséget biztosít kisebb-nagyobb dekorációk, növények elhelyezésére. A színekkel, formákkal törekedjünk arra, hogy az adott szoba, illetve az otthonunk összhangjához illeszkedjen. Növényekkel, számunkra fontos dekorációs tárgyakkal még otthonosabbá tehetjük nyílászáróinkat és azok környékét.

Amennyiben széles és jó teherbírású ablakpárkánnyal rendelkezünk, akár bekuckózós sarkot is kialakíthatunk párnákkal, ahol kényelmesen olvashatunk, kávézhatunk, teázhatunk, relaxálhatunk, kvázi tartalmas énidő kiváló helyszínévé tehetjük ablakunkat.

Milyen a jó függöny?

A jól megválasztott függöny nemcsak a nyílászárót öltözteti fel, hanem színt, életet visz az adott térbe is. Nagyon sok múlik azon, hogy megfelelő anyagot, megfelelő színt és megfelelő stílust válasszunk.

A függöny célja az árnyékolás és a kintről történő belátás megakadályozása mellett az, hogy tágasabbnak láttassa a szobát, az adott helyiséget. Emiatt a karnisrudat érdemes minél közelebb helyezni a plafonhoz, szélességében pedig jó, ha túlnyúlik az ablakkereten, ideálisan mintegy 30 cm-rel. Optikailag tovább tudjuk tágítani a teret, ha hosszú függönyöket választunk, azaz közel a padlóig érjenek. Arra érdemes figyelni, hogy ne lógjon teljesen a padlóra. Persze nem minden stílusba, nem minden térbe illik a padlóig érő függöny, tehát érdemes a funkciót, a praktikumot is figyelembe venni.

Ha a karnisunk túllóg az ablakon mindkét irányban 30 cm-rel, az azért is optimális, mert, ha nem húzzuk el a függönyöket, akkor marad hely nekik úgy, hogy közben nem takarják ki az ablakfelületet.

A színek szerepe életünkben

Sokan nem is gondolnánk, mekkora jelentősége van a színeknek az életünkben. Hatással vannak ránk, a mindennapjainkra, a hangulatunkra. Ez különösen fontos saját otthonunkban, a privát szféránkban. Minden szín valamilyen mögöttes jelentést is hordoz magában, illetve más módon van hatással a hangulatunkra. Ezt nevezik színpszichológiának. Mindjárt rátérünk részletesen az egyes színek erejére, előtte azonban szeretnénk még mindenképpen kihangsúlyozni azt, hogy az egyes dekorációs elemek színét ne önmagukban nézzük, hanem együttesen, hiszen fontos az összhang, az egység. Illetve persze mindig vannak aktuális színek, trendek, amik személyiségtől függően befolyásolhatnak minket a színválasztásban. Lássuk az egyes színek jelentését otthonunkban:

 • fehér: tisztaság, egyszerűség
 • sárga: életöröm, boldogság
 • narancssárga: harsány szín, lelkesedés, kreativitás
 • piros: biztonság, energia
 • lila: spiritualitás, vágy, romantika
 • kék: bölcsesség, elegancia
 • zöld: harmónia, természetesség
 • barna: szilárdság, stabilitás
 • fekete: elegancia

HOLZ TEAM ablakok keretének színválasztása

A színeknél maradva érdemes elmondani, hogy az összképbe mindenképpen beletartozik az adott nyílászáró, ablak, erkélyajtó keretének a színe is. Érdemes a homlokzati összképhez és a belső terekhez szintén passzoló színt választani.

A HOLZ TEAM nagy gondot fordít arra, hogy csakis kiváló anyagokkal dolgozzon magas minőségű kültéri nyílászárói gyártása során. A felületkezelő anyagok terén a német Sikkens termékeire esküszünk; ablakaink, ajtóink, erkélyajtóink Sikkens gyári felületkezeléssel kerülnek értékesítésre. A színek terén sem ismerünk határt, egyedi színkéréseknek is eleget teszünk.

Kérdéseivel, kéréseivel forduljon hozzánk bizalommal, legyen szó standard vagy egyedi nyílászáróról, a HOLZ TEAM elkészíti az Ön ízléséhez, elvárásaihoz passzoló kültéri fa vagy alu-fa nyílászárót.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató