Milyen nyílászárókat válasszunk a passzívházba? - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Milyen nyílászárókat válasszunk a passzívházba?

A megfelelő kültéri nyílászáró kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen rendkívül sok dolgot szükséges mérlegelni és nagyban függ az épület adottságaitól is. Azonban még jobban meg van kötve a kezünk, ha passzívházban gondolkodunk és passzívházhoz keresünk kültéri nyílászárót, ablakot, bejárati ajtót, erkélyajtót. Még több tényezőt kell figyelembe vennünk és még több kritériumnak kell megfelelnie a nyílászáróknak. A passzívházak kialakításánál és működésénél rendkívül nagy szerepe van a nyílászáróknak.

A passzívházak legfőbb jellemzője, hogy alacsony energiafogyasztással rendelkeznek, illetve energiájukat általában megújuló energiaforrásból nyerik. A passzívházak az energiatakarékosság, energiatudatosság és a fenntarthatóság jegyében jönnek létre. Jellemzően jól szigeteltek ezek a házak, légmentesek, az épületek szerkezete pedig kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik.

A passzívházak kialakítása során nagy hangsúlyt kapnak a nyílászárók is. A passzívházak energiahatékonyságánál kulcsszerepet játszanak az ablakok és ajtók, hiszen ezeknek is eleget kell tennie speciális követelményeknek, melyek a következők:

  • magas szintű hőszigetelő képesség,
  • légáteresztés elleni védelem,
  • biztonság,
  • hangszigetelés.

De mit is jelent a magas hőszigetelő képesség? Hogyan mérhető? Hogyan hasonlítható össze több gyártó nyílászárójának hőszigetelő képessége? Ebben is szeretnénk segítséget nyújtani.

Ahogy írtunk az imént, a passzívházakhoz a magas hőszigetelő képességgel bíró ablakok a megfelelőek. Ez azt jelenti, hogy az adott ablaknak alacsony hőátbocsátási értékkel kell rendelkeznie. Tehát kvázi minél kisebb a hőátbocsátási érték, annál nagyobb az ablak hőszigetelő képessége. A gyártók általában megadják termékeik esetében a honlapon, katalógusokban ezt az értéket. Ez az úgynevezett U-érték. Minél kisebb ez az U-érték, annál jobb az adott ablak hőszigetelő képessége.

A biztonsággal kapcsolatosan is szeretnénk kitérni az egyes ellenállási osztályok jelentésére. A nyílászárókat különböző ellenállási osztályokba sorolják aszerint, hogy mennyi ideig és milyen jellegű betörésnek tudnak ellenállni.

Az RC1-es ellenállási kategóriába sorolt nyílászárók akár 30 másodpercig ellenállnak a betörők által alkalmazott fizikai erőszakkal szemben (például ütés, rúgás, vállal nyomás, kihúzás). Az RC2-es ellenállási osztályba sorolt nyílászárók olyan gyakorlott betörők erőszakos behatolási kísérletének 3 percig is ellen tudnak állni, akik a betöréshez már segédeszközöket használnak (például csavarhúzó, fogó, ék stb.). Az RC3-as ellenállási osztályba sorolt nyílászárók akár 5 percig is ellenállnak az olyan betörési kísérleteknek, amelyeknél az elkövető egyszerre már két vagy akár több eszközt is használ (például feszítővas és csavarhúzó).

A passzívházaknál alkalmazott nyílászárók anyaga legyen környezetbarát, az ajtók és ablakok üvegezése mindenképpen három rétegű üvegezés legyen. Fontos, hogy jó hőszigetelő tulajdonsággal bírjon az üvegezés, hiszen így biztosítható a napenergia bejutása az épületbe, ezáltal pedig minimalizálható az energiaköltség.

Fontos még az ajtók és az ablakok tömítése. Mindenképpen elvárás, hogy teljesen légtömörek legyenek, így minimalizálható a hőveszteség.

Ebből is láthatjuk, hogy mekkora szerepük van a nyílászáróknak a passzívházak esetében (is).

A megfelelő nyílászárók kiválasztása fontos eleme egy passzívház építésének. A HOLZ TEAM termékek között is talál olyan nyílászárókat, melyek beépíthetők leendő passzívházába. A kültéri nyílászáróinkkal kapcsolatosan ingyenes tanácsadás keretében szívesen állunk rendelkezésre. Standard nyílászáróink mellett egyedi igényeknek is eleget teszünk. Vegye fel velünk a kapcsolatot és együtt megtaláljuk az ön passzívházához leginkább megfelelő nyílászárókat.

Érdeklődjön elérhetőségeinken!

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató