Az árnyékolás jelentősége az ablakok élettartama, tartóssága szempontjából - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Az árnyékolás jelentősége az ablakok élettartama, tartóssága szempontjából

A nyílászáró mindenképpen hosszútávú befektetés. Felújítás, építkezés előtt érdemes részletesen tájékozódni az egyes nyílászárók előnyeiről, esetleges hátrányairól. Javasolt egy rövid piacelemzést, termékösszehasonlítást végezni, hiszen nagyon sok tényező befolyásolja, befolyásolhatja az adott ablak élettartamát, minőségét.

Az ablakok élettartamát, tartósságát befolyásoló tényezők

Az adott ablak várható élettartamát befolyásoló tényezőkből készítettünk egy listát annak érdekében, hogy megkönnyítsük a megfelelő nyílászáró kiválasztását.

  • Talán az egyik legfontosabb, hogy az adott ablak kerete milyen anyagból készül. Széles a termékkínálat, mondhatni, hogy túlkínálat van a nyílászárókat illetően. Óriási a választék mind a műanyag ablakok, mind a faablakok, mind pedig az alumínium, alumínium-fa nyílászárók tekintetében.
  • Azon túlmenően, hogy mi az anyaga az adott ablakkeretnek, fontos az anyagminőség is, hiszen a silány, kissűrűségű keretek könnyen vetemedhetnek.
  • Az ablak tartósságára hatással van az adott ablakba beépített üveg minősége, hőszigetelő képessége és az üvegrétegek száma.
  • A megfelelő minőségű vasalatok, szigetelések és egyéb kiegészítők is növelni tudják az adott ablak élettartamát.

Gondos karbantartással, finombeállítással, tisztántartással sokat tehetünk annak érdekében, hogy ablakaink sokáig ellássák funkcióikat családi házunkban, lakásunkban, otthonunkban.

Természetesen vannak olyan tényezők, melyeket nem tudunk befolyásolni. Például gondoljunk csak az éghajlati, időjárási tényezőkre, az adott nyílászáró fekvésére. Ezek adottságok, amiket megváltoztatni nem tudunk, de ellenük védekezhetünk. Például az ÁRNYÉKOLÁSSAL. Számtalan változatos külső és belső árnyékolási lehetőség közül választhatunk.

Mire jó az árnyékolás?

Ablakaink fényt, friss levegőt engednek otthonunkba, kilátást biztosítanak. A homlokzat részeként folyamatosan ki vannak téve nyílászáróink az időjárási viszontagságoknak. Ennek intenzitása változó, évszaktól, napszaktól, illetve az ablak fekvésétől is függ. Azonban mindenképpen számolnunk kell a napfény, a hőingadozás, a hideg, a fagy és a csapadék hatásaival. Ezek természetesen negatív hatással vannak a nyílászárókra.

Különböző árnyékolási módszerekkel kivédhetjük ezen hatások egy részét. A megfelelő árnyékolás kiválasztása függhet az épület fekvésétől, az időjárási tényezőktől, illetve természetesen egyéni preferenciáktól, illetve az épület stílusától, összhangjától is.

Bármelyik módszert is választjuk, ezzel a nyílászáró élettartamát tudjuk meghosszabbítani:

  • hiszen a külső árnyékolási módszerek kivédik a környezeti hatások egy részét,
  • segítenek minimalizálni a káros környezeti hatásokat.

Emellett pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezáltal az otthonunkba jutó napfény mennyiségét, mértékét is szabályozhatjuk.

Külső és belső árnyékolási lehetőségek

Léteznek olyan árnyékolási lehetőségek, melyeket kültéren tudunk használni, tehát kívülről nyújtanak védelmet, és léteznek beltéri árnyékolási módszerek.

Rendkívül népszerű megoldásnak számítanak a redőnyök, melyek amellett, hogy védenek a napsugárzás és az időjárási hatások ellen, hang- és hőszigetelő képességgel is bírnak.

A napellenzők, napvitorlák nyáron hatalmas segítséget jelenthetnek a tűző nap hatásainak kivédésére, megvédik a homlokzat és a nyílászárók egy részét, de akár teljes teraszok is leárnyékolhatók és árnyékos részek alakíthatók ki a segítségükkel.

Külső védelmet, árnyékolást jelenthetnek még a pergolák, zsaluziák. Ezekből is rengetegféle lehetőség található meg a kínálatban.

A rolók, reluxák, függönyök, szalagfüggönyök beltéri árnyékolási alternatívát kínálnak, kevésbé a nyílászáró élettartamának meghosszabbítására szolgálnak, minthogy inkább a szoba hőmérsékletét, illetve a beáramló fény mennyiségét szabályozzák.

Ezen funkciók mellett természetesen fontos esztétikai szerepet is játszanak az egyes árnyékolási technikák. Megfelelő módon, stílusosan megválasztva hozzájárulnak az otthonunk hangulatához, összképéhez, designjához és még emelik is azt.

HOLZ TEAM faablakok és az árnyékolás

A soproni székhelyünkön, modern gyártócsarnokunkban gyártott fa-, illetve alu-fa ablakainkra számos – mintegy 15 – országból érkezett már megrendelés. A természetességet sugárzó keretnek, illetve a számos színben kérhető, magas minőségű felületkezelő anyagoknak köszönhetően különböző stílusú építészeti jegyeket magukon hordozó épületek homlokzatához passzolnak, legyen szó hegyvidéki házról, vízparti nyaralóról, belvárosi tömbházról vagy műemlékvédelem alatt álló épületről.

Minden HOLZ TEAM ablakunk tökéletesen kombinálható különböző kültéri és/vagy beltéri árnyékolási módszerekkel.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató