Népszerű fa nyílászáró alapanyagok - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Népszerű fa nyílászáró alapanyagok

Manapság a kültéri nyílászárók – ablakok, bejárati ajtók, erkélyajtók – készülhetnek fából, műanyagból, alumíniumból vagy ezek kombinációjából. Minden alapanyagnak megvannak a maga előnyei. Érdemes ezeket sorra venni, mielőtt nyílászáró cserébe vagy építkezésbe kezdünk. Illetve az előnyök mellett szükséges fontolóra venni azt is, hogy melyik típus illik bele stílus szempontjából is a házunk, otthonunk összképébe.

Fa nyílászárók előnyei

Manapság reneszánszát élik ismét a fa kültéri és beltéri nyílászárók. Nem véletlenül. A fa természetes alapanyag, ezáltal az ablaknak, illetve ajtónak is természetes megjelenést biztosít. Erezete, megjelenése egyediséget visz az otthonunk megjelenésébe. A korszerű, modern felületkezelő anyagoknak köszönhetően a színek terén sincs már lehetetlen. A fa kiváló hang- és hőszigetelő anyag. A magas hőszigetelő képességének köszönhetően csökkenthetők az energia-, hűtési- és fűtési költségek. Időtálló és környezetbarát anyag. De természetesen még hosszasan sorolhatnánk előnyeit.

Fa alapanyaggal kapcsolatos legfontosabb elvárások

Rengeteg fafaj létezik hazánkban és a világban, azonban nem mindegyik alkalmas arra, hogy a nyílászárógyártásban alkalmazzák. A következőkben sorra vesszük, hogy az egyes fa alapanyagoknak milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie, milyen elvárásoknak kell eleget tennie ahhoz, hogy magas minőségű ablak, ajtó készülhessen belőle. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

 • Időjárásállóság: A fa alapanyag időjárásállósága alatt azt értjük, hogy az ellenáll az időjárás viszontagságainak: a napsugárzásnak, a fagynak, a hőingadozásnak, a csapadéknak, a szélnek.
 • Kopásállóság: A nyílászárók, kültéri ajtók és ablakok folyamatos használatnak vannak kitéve. A tartós élettartam érdekében szükség van arra, hogy olyan kopásálló faanyagból készüljön a nyílászáró, mely ezt a mindennapos használatot bírja, nem sérülékeny, nem kopik könnyen.
 • Gombásodással szembeni ellenállóság: Bizonyos fajok ellenállóbbak a gombásodással szemben a faanyagban található speciális anyagoknak köszönhetően.
 • Stabilitás: A faanyag stabilitása alatt az adott faanyag sűrűségét értjük, tehát azt, hogy mennyire könnyen deformálódik.
 • Megmunkálhatóság: Elvárás a faanyaggal szemben a megfelelő megmunkálhatóság.

A legnépszerűbb fa alapanyagok a kültéri nyílászárók tekintetében Magyarországon

Az előbb felsorolt elvárásokat, tulajdonságokat, illetve az elérhetőséget és az ár-érték arányt figyelembe a legnépszerűbb fafajták Magyarországon a kültéri ablak- és ajtógyártást tekintve:

 • a fenyőfélék közül:
  • a borovi fenyő,
  • a lucfenyő,
  • vörösfenyő,
 • tölgyfa,
 • és a trópusi, egzotikus red meranti fajta.

Borovi fenyő

Időjárásálló a borovi fenyő. Másnéven erdei fenyőnek is nevezik ezt a tűlevelű fafajt. Sokoldalúan használható faanyag, tartóssága miatt széleskörben népszerű a nyílászárógyártásban. Forgácsolással könnyen megmunkálható, viszont nehezen faragható.

Lucfenyő

Szintén tűlevelű faj. A lucfenyő lágyfa, lazább szerkezete révén jobb hőszigetelő tulajdonsággal bír, mint a borovifenyő. Kevésbé gyantás, mint a borovi fenyő. Ezáltal a színe is homogénebb.

Vörösfenyő

Könnyen megmunkálható tűlevelű faj. Emiatt rendkívül népszerű. Viszont hátránya, hogy az előzőekben bemutatott másik két fenyőfajnál – a borovi fenyőnél és a lucfenyőnél – drágább árfekvésű. Rendkívül tartós. Csodálatos erezettel rendelkezik. Sokoldalúan alkalmazható.

Tölgyfa

Nagy tartósságáról ismert és emiatt kedvelt, lombosfa. Kevésbé vetemedő, jól megmunkálható faanyag. Szintén csodálatosan szép erezettel rendelkezik. Sokoldalúan, széles körben használt fa.

Red meranti

Az előzőektől merőben eltér, hiszen ez egy trópusi fafaj, de rendkívül kedvelt hazánkban is a nyílászárógyártás területén. Könnyen megmunkálható, illetve jól ragasztható. Tartós.

Szaktanácsadás

Nyílászáró csere, vásárlás előtt érdemes körüljárni a témakört, manapság már rengeteg helyről tájékozódhatunk, mi a különbség az egyes nyílászárók és alapanyagok között. A saját kutatómunka mellett mindenképpen javasoljuk, hogy kérje szakképzett, tapasztalt szakember segítségét, aki személyre szabottan segít megtalálni az Ön számára megfelelő, ideális ablakot, kültéri ajtót (bejárati ajtót és erkélyajtót).

Forduljon a HOLZ TEAM csapatához bizalommal, hiszen készségesen állunk rendelkezésre ingyenes tanácsadás keretén belül, hogy lakásából OTTHON válhasson a megfelelő fa vagy alumínium-fa nyílászárók segítségével.

Keressen bennünket elérhetőségeinken!

Soproni székhelyű gyárunkban lassan három évtizedes tapasztalattal a legmodernebb gyártási körülmények között, magas minőségű alapanyagokból készült kültéri nyílászárók széles választékát nyújtjuk meglevő és leendő partnereinknek. Legyen szó standard vagy egyedi termékről, ablakról, ajtóról, nem ismerünk lehetetlent.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató