Ablak nyitási irányok és nyitási módok - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Ablak nyitási irányok és nyitási módok

Blogcikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani mindazoknak, akik felújítás, építkezés, nyílászárócsere előtt állnak. Nem biztos, hogy mindenki számára ismert fogalom az ablak nyitási iránya vagy nyitási módja. Jobb, ha felkészülten, minden lényeges információval felvértezve állunk neki egy ilyen hosszútávú beruházásnak, mint az új ablakok megvásárlása.

Az ablakok nyitási irányának és nyitási módjának a jelentősége

Ahogy az előzőekben utaltunk már rá, lényeges kérdéskör mind a nyitási irány, mind pedig a nyitási mód fogalmának ismerete, hiszen ezek fontos szempontok a megfelelő ablakok kiválasztása során.

A nyitási irány és a mód jelentős hatással van otthonunk, lakásunk, családi házunk levegőztetésére, a levegőáramlásra, számunkra pedig praktikumot, kényelmet jelenthet a megfelelő megoldás kiválasztása. Mindemellett fontos mérlegelni azt is, hogy az adott ablaknak milyen funkciót szánunk, mit kívánunk rajta keresztül tenni.

Mindez pedig gondos tervezést, előzetes mérlegelést igényel. Összeállításunk ehhez nyújt segítséget.

Az ablakok nyitási irányának lehetőségei

Kezdjük elsőként az ablakok nyitási irányainak a bemutatásával. Az ablakok fontos részei a vasalatok, melyek nagyban befolyásolják az adott nyílászáró minőségét, illetve azt, hogy a nyílászáró mennyire jól tudja ellátni funkcióját.

Laikusok számára sokszor nem teljesen egyértelmű, hogy az adott ablak jobbos vagy balos, pedig igényfelmérés során az első kérdések között hangzik el ez a kérdés.

A felül befelé buktatható ablakok esetében egyértelmű a helyzet. Az oldalra nyíló ablakok esetében szükséges tudnunk, hogy az adott ablak jobbos vagy balos.

Álljunk szemben az adott ablakkal, nyissuk ki, amelyik oldalon látjuk a zsanérokat, vagyis az ablakot tartó zsanérokat, olyan irányúnak nevezzük az ablakot. Tehát ha jobb oldalon vannak a zsanérok, akkor JOBBOS ablakról beszélhetünk. Amennyiben viszont bal oldalon találhatók az ablakpántok, akkor BALOS ablakra van szükségünk.

Másképpen: álljunk szembe az ablakkal. A balos ablakszárnyat bal kézzel nyitjuk ki, az ablakszárny a bal oldalra fog kinyílni, illetve az ablakpántokat az ablak bal kezünk felé eső részén találhatunk.

Értelemszerűen a jobbos ablak esetében mindez fordítottan igaz.

Az ablakok nyitási módjai

Az ablakok nyitási módjának meghatározása egyszerűbb feladat, mint a nyitási irány. Különböző típusú nyitási módokkal találkozhatunk, vegyük egyesével sorba őket.

Az ablakok fajtái nyitásmódok szerint:

  • fix ablak,
  • bukó ablak,
  • nyíló ablak,
  • bukó-nyíló ablak,
  • tolóablak,
  • forgóablak,
  • váltószárnyas ablak,
  • tokosztott ablak.

Az ablakok leegyszerűbb változata a nyitási mód szempontjából a FIX ABLAK. Ezek az ablakok nem nyithatók, fixen rögzítettek. Nem található rajta kilincs sem. Nem szolgálnak szellőztetési funkciót, csak kilátási és fénybeengedési szempontból kerülnek kialakításra.

A BUKÓ ABLAK csak bukó irányba nyitást tesznek lehetővé, hagyományos módon nem nyitható nyílászáró. Általában olyan helyiségekben alkalmaznak ilyen bukó ablakokat, ahol vagy nincs hely hagyományos módon nyitni az ablakot, vagy pedig az ablak mérete kívánja ezt meg (a szélessége nagyobb, mint a hossza).

A NYÍLÓ ABLAKOK csak hagyományos módon nyithatók, nincs rajtuk bukóra nyitási lehetőség. Léteznek jobbos és balos ablakok, ahogy az előzőekben erről szó esett.

Léteznek olyan ablakok, amelyek a bukó és a hagyományos nyíló funkciót egyesítik. Ezeket az ablakokat nevezzük BUKÓ-NYÍLÓ ABLAKOKNAK. A nyílászárón található kilincs segítségével válaszhatunk a bukó és a nyíló funkciók közül.

TOLÓABLAK esetén nem hagyományos módon nyílik az ablak, hanem vízszintesen egy sínen eltolva engedhetünk be otthonunkba friss levegőt.

A FORGÓABLAK manapság egyre ritkább normál ablak eserében. Régebben panelházak konyhájában használták előszeretettel ezt a fajta ablaktípust. Középen található a zsanér, onnan forgatható az ablak. Tulajdonképpen ilyen elven működnek a tetőtéri ablakok.

A VÁLTÓSZÁRNYAS ABLAK ÉS TOKOSZTOTT ABLAK fogalma között segítünk különbséget tenni. Tulajdonképpen mindkét fajta ablaknak kettő ablakszárnya van egy keretben. A váltószárnyas ablak esetében az egyik szárny tölti be a főablak funkciót, csak azon található kilincs. Ebben az esetben a másodlagos szárny csak az elsődleges ablak hagyományos nyitását követően egy rejtett ablaknyitó segítségével nyitható szintén hagyományos módon. Ehhez képest a tokosztott ablak esetén mindként ablakszárny esetében van saját kilincs és ezek segítségével nyitható az adott ablakszárny.

Bízunk benne, hogy rövid összefoglalónk hasznos volt és segítséget nyújtottunk az ablakválasztás előtt állóknak.

HOLZ TEAM ablakok

Csapatunk a hűség városában, Sopronban gyárt magas minőségű fa és alumínium-fa ablakokat standard és egyedi méretben. Kérdésével, kérésével forduljon hozzánk bizalommal. A HOLZ TEAM prémium fa és alu-fa ablakok közt megtalálja mind a nyitás iránya, mind pedig a nyitás módja szerint az Önnek leginkább megfelelő ablakot. Készségesen állunk rendelkezésre az Ön igényeihez, ízléséhez, elvárásaihoz leginkább passzoló ablak kiválasztásában.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató