Automatizálás az ablakgyártásban: hatékonyság, pontosság, magas minőség - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Automatizálás az ablakgyártásban: hatékonyság, pontosság, magas minőség

A technológiai fejlődés megállíthatatlan a gyártástechnológia, így a nyílászárók gyártása területén is. A gyártástechnológia fejlődésével párhuzamosan az ablakok és ajtók minőségével, esztétikumával és funkciójával kapcsolatos vevői igények, elvárások is nőnek.

A gyártási technológiák és folyamatok azt is lehetővé teszik, hogy rengeteg féle nyílászáró közül válasszunk. Ha azonban nem találjuk meg a hatalmas standard ablak és/vagy ajtó választékban a számunkra megfelelő nyílászárót, általában rövid időn belül legyártják egyedi igényeiknek megfelelően, testreszabottan.

Az automatizáltság az ablakgyártásban

Az ablakgyártási technológia folyamatos fejlődése, az egész folyamat automatizáltsága és számítógépes vezérlése hihetetlen lehetőséget nyitott meg mind a gyártók, mind a vásárlók felé.

Az adott gyárban mindig az alapanyaghoz és a készíteni kívánt termék tulajdonságaihoz, a szükséges megmunkálási folyamatokhoz és természetesen a rendelkezésre álló pénzügyi kerethez kell igazítani az automatizáltság mértékét, a gyártásban résztvevő gépek, berendezések mennyiségét, minőségét, típusát. Számtalan gépgyártó kínálja kiváló minőségű és hatásfokú megmunkálógépeit.

Az egy-egy munkafolyamatot kiváltó berendezésektől a teljesen komplett, CNC vezérelt ablakgyártósorokig, megmunkálóközpontig hatalmas a gépválaszték.

Az automatizált ablakgyártás előnyei

Az automatizált ablakgyártó sorok, a robottechnológia elterjedése számtalan előnnyel kecsegtet mind a gyártó vállalatok, mind pedig a vásárlók részére. A teljesség igénye nélkül pár az automatizáltsággal járó előnyök közül:

 • hatékonyabb gyártás,
 • pontosabb megmunkálás,
 • magasabb termékminőség,
 • gyártási költségek csökkenése,
 • termelékenység növekedése,
 • kevesebb hulladék,
 • egyedi termékek kezelése,
 • gyártási idő csökkentése,
 • a gyártási folyamatba történő emberi beavatkozás csökkentése,
 • a gyártás során az emberi hiba minimalizálása.

CNC vezérelt automata nyílászárógyártó gépek

Először kezdjük azzal, hogy mit is értünk CNC technológia alatt. A CNC szó a Computer Numerical Control kifejezés rövidítése, ami magyarul számítógépes numerikus vezérlést jelent. Tehát tulajdonképpen a gyártási folyamat egyes lépéséit ez a számítógépes numerikus vezérlés irányítja és felügyeli. Mindez pedig hatékonyabb és pontosabb megmunkálást tesz lehetővé. A gyártási folyamat irányítása és felügyelése mellett számos más kiegészítő feladat is hárul a CNC vezérlő egységre, mint például kenés, hűtés, alkatrészcsere.

CNC vezérelt megmunkálóközpontokról abban az esetben beszélünk, amennyiben az adott megmunkálóközpont egyszerre több berendezés, gép funkcióját képes ellátni. A gépek összekapcsolásával komplett gyártórendszerek alakíthatók ki.

A nyílászárógyártás területén is rengeteg automata gyártóközpont közül válogathatunk. Ezek lehetővé teszik, hogy kis helyen sokféle – akár egyedi – nyílászárót, ablakot, ajtót gyárthassunk. Fúrás, marás, vágás is végezhető vele. Emberi munkaerőre csak az alapanyag gépre helyezéséhez és a késztermék levételével van szükség egy-egy teljesen automatizált gyártósor esetén.

3, 4 vagy 5 tengelyes megmunkálóközpontok közül válogathatunk.

Festékszóró robottechnológia

A nyílászárók, ablakok, ajtók tartósságát, időjárással szembeni ellenállását nagy mértékben befolyásolja a gyári felületkezelés. Természetesen emellett esztétikai szerep is hárul a felületkezelésre.

A gyári felületkezelő rendszerek pontos, egyenletes felhordását teszik lehetővé az úgynevezett festékszóró robotok. A legmodernebb technikán alapulnak, a festési folyamatokhoz optimalizáltak.

Előnyei:

 • Természetesen gyorsabbá teszi a festési munkafolyamatot.
 • Pontosabb festékfelhordást tesznek lehetővé.
 • Kevesebb festékanyagot használnak, ezáltal minimalizálva a hulladékot.
 • Magasabb minőség.
 • Tartósság.
 • Automatizált festési folyamat.

HOLZ TEAM modern gyártási körülmények Sopronban

A HOLZ TEAM 1995 óta gyárt kültéri nyílászárókat – ablakokat, bejárati ajtókat, erkélyajtókat – az ország nyugati csücskében, Sopronban. A modern gyártási körülmények, a magas minőségű alapanyagok, a majdnem 30 éves gyártási tapasztalunk prémium nyílászárók gyártását teszi lehetővé számunkra.

Alapfilozófiánk a folyamatos fejlődés, a folyamatos fejlesztés. Ez mind a gyárunk, mind az alkalmazott gyártási technológia, mind pedig az automatizáltsági fokra igaz. Igyekszünk lépést tartani a technológiai fejlődéssel, a legmodernebb gyártástechnológiával annak érdekében, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a termékminőséggel, emellett pedig maga a gyártás hatékony, környezetbarát legyen minimalizálva a hulladék mennyiségét.

Amennyiben magas minőségű fa vagy alu-fa kültéri nyílászáró – ablak, erkélyajtó, bejárati ajtó) vásárlásában gondolkodik, keressen minket bátran, szívesen állunk rendelkezésre ingyenes tanácsadásunk keretén belül.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató