A vízvezetők szerepe a nyílászárók esetében - Holz Team Kft. Sopron
Blog

A vízvezetők szerepe a nyílászárók esetében

Ön tudja, hogy a nyílászárók esetében mi a vízvezetők szerepe, milyen funkciót töltenek be, egyáltalán mit nevezünk vízvezetőnek, a nyílászáró mely részén található?

Az alábbiakban ezeket a legfontosabb ismereteket, jó tanácsokat foglaljuk össze a kültéri nyílászárók vízvezetőjével kapcsolatosan.

Az ablakokon, bejárati ajtókon, erkélyajtókon található vízvezetők funkciója

A vízvezetők alapvető funkciója a védelem, ugyanis a kültéri nyílászárókra felszerelt vízvezetőket azért találták ki, hogy védelmet nyújtsanak az időjárás hatásai, viszontagságai ellen, leginkább a nyílászáróra hulló csapadék ellen. A vízvezető szerepe, hogy óvja az ablakokat, ajtókat.

A vízvezetők fontos szereppel bírnak az ablakok és ajtók esetében, segítségükkel növelhető a nyílászárók teljesítménye és tartóssága. Az esztétikán túlmenően tehát a funkcionalitása is fontos. Az alumínium vízvezető takaró profil épp ott védi a nyílászárókat, ahol azok az időjárás viszontagságainak a leginkább ki vannak téve. A vízvezetők a nyílászárók alsó tokján találhatók, ide kerülnek beépítésre.

A nyílászárókon található vízvezetők alapanyaga

A vízvezetők általában alumíniumból készülnek. Vannak példák más anyagból készült vízvezető profilok is, például PVC, rozsdamentes acél, de az alumínium a legelterjedtebb az anyag tulajdonságainak köszönhetően. Az alumínium nem rozsdásodik, nem korrodálódik, bírja a hőmérsékletingadozást és a nedvességet. Jellemző még rá a hő- és időjárásállóság, könnyű súly, ezáltal nem terheli meg a nyílászáró szerkezetét, tokját. Illetve még az alumínium mellett szól az a tény is, hogy elegáns megjelenést kölcsönöz a nyílászárónak.

Ezek az alkatrészek biztosítják, hogy a leeső csapadékmennyiséget elvezessék, illetve a napsugárzás nem éri a nyílászáróprofilt, ezáltal szintén védve a nyílászárót az időjárási hatásoktól. Az alumínium vízvezető profil meghosszabbítja az ajtók, ablak élettartamát, tehát fontos szerepet játszik az állagmegóvásban.

A vízvezető profilok általában a nyílászárók alsó részeire kerülnek, de természetesen kerülhetnek felülre is, ezáltal megvédve az egész ablakot, ajtót.

A kültéri ajtókon, ablakokon található vízvezetők karbantartása

Kiemelt figyelmet kell fordítani a vízvezetők megfelelőre tisztítására, karbantartására. Ezt a műveletet érdemes a nyílászáró (ablak, bejárati ajtó) tisztításával egyidejűleg végezni, így biztosan nem marad el. Nem szabad érdes felületű szivaccsal, egyéb éles, durva tárggyal dörzsölni. Puha, mikroszálas törlővel semleges, nem erős tisztítószerrel, langyos vízzel hatékonyan eltávolítható róla a szennyeződés. Ezáltal garantálható a hosszú élettartam. Érdemes megvizsgálni rendszeres időközönként, hogy nincs-e rajta sérülés erős mechanikai hatás következtében. Nem túl gyakori, de ha mégis megtörténik, akkor cserélni szükséges a vízvetőket, hiszen így nem tudják ellátni eredeti funkciójukat és nem nyújtanak védelmet az időjárás viszontagságai (a nagy forráság, csapadék, eső, hó) ellen.

Összességében elmondható, hogy érdemes alumínium vízvezetőket alkalmazni a nyílászárók élettartamának meghosszabbítása és állagának megóvása érdekében.

A Sopronban gyártott HOLZ TEAM ablakok, bejárati ajtók és a vízvezető profilok

A HOLZ TEAM ablakok mindegyikét magas minőségű alumínium vízvezető profilokkal látjuk el, ezzel is garantálva a hosszú élettartamot. Filozófiánk, hogy a nyílászáró – legyen szó ablakról vagy ajtóról – hosszú távú befektetés. Ennek érdekében mindent meg is teszünk. Kültéri fa- és alu-fa nyílászáróink széles választékban állnak rendelkezésre. Látogasson el soproni üzemünkbe és személyes tanácsadás keretén belül segítünk megtalálni az Ön és épülete számára optimális ablakot, bejárati ajtót vagy erkélyajtót.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató