Mit jelent a „U” érték az ablakok esetén? - Minden, amit tudnia kell a témában - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Mit jelent a „U” érték az ablakok esetén? – Minden, amit tudnia kell a témában

Ebben a blogcikkünkben segítséget nyújtunk mindazoknak, akik ablakválasztás előtt állnak és épp összehasonlítják az egyes gyártók termékeit.

Rengeteg mérőszámmal, ismeretlen kifejezéssel lehet találkozni az egyes ablakok, ajtók gyártók által megadott specifikációk böngészése közben. Sokan csak átugranak ezeken a mutatókon, mondván, hogy ők nem szakemberek, nekik úgysem mondanak ezek az értékek semmit. Ezen a rossz szokáson szeretnénk változtatni és segíteni abban, hogy mindenki eligazodjon ezen értékek között.

A „U” érték lényege

A gyártók a termékjellemzőknél szinte mindig feltüntetik az „U” értéket. Mit is jelent ez pontosan?

Az „U” érték az adott ablak hőátbocsátási tényezőjére utal. Ez az érték azt mutatja meg, hogy a belső és a külső környezet között az ablakon keresztül mennyi hő áramlik át. Egy négyzetméternyi ablakfelületen átáramló hő mennyiségére utal, 1 fokos hőmérsékletkülönbség esetén. Tehát az érték azt mutatja meg, hogy az adott ablak mennyire képes megtartani a belső hőmérsékletet, ezáltal pedig csökkenteni a hőveszteséget a külvilág, a külső környezet felé.

Minél kisebb ez az érték, annál jobb az adott ablak hőszigetelő képessége.

A háromféle „U” érték

  • Uw – az adott ablak össz-hőátadási képessége (üvegezés + tok)
  • Ug – az adott ablak üvegezésének hőátadási képessége
  • Uf – az adott ablak tokjának hőátadási képessége

 

Uw – az adott ablak össz-hőátadási képessége (üvegezés + tok)

Az Uw érték az ablak tokjának és az üvegezésnek a hőátadási képességét mutatja be együttesen. Ez az érték az egyik legfontosabb, amikor az ablakok hőszigetelő képességét vesszük figyelembe.

Ug – az adott ablak üvegezésének hőátadási képessége

Az Ug érték az adott ablak üvegezésének hőátadási képességét jelöli. Ezt az értéket nagyban befolyásolja az, hogy hány rétegű üveg került beépítésre az adott nyílászáróba. Minél több rétegű az üveg, annál jobb az izoláció.

Uf – az adott ablak tokjának hőátadási képessége

Az Uf érték pedig az ablak tokjának a hőátadási képességét írja le. Ezt az értéket befolyásolja az, hogy milyen anyagból készült az ablak (fa, műanyag, fém, alu-fa), a megmunkálás, a felhasznált alapanyag(ok) minősége. Természetesen mind a három „U” érték esetében azt mondhatjuk, hogy annál minőségibb, annál jobb a nyílászáró, minél kisebb ez az érték. Természetesen mind a három „U” érték esetében azt mondhatjuk, hogy annál minőségibb, annál jobb a nyílászáró, minél kisebb ez az érték.

Hogyan használjuk az „U” értéket?

Építkezés, felújítás során, amikor nyílászáró-beépítésre vagy -cserére kerül sor, érdemes összehasonlítani a termékeket, akár egy adott márka, gyártó termékeit, akár különböző gyártók termékeit. Az energiahatékonyság az egyik legfontosabb elvárás, amit a nyílászárókkal kapcsolatosan megfogalmazunk. Az ablak hőátbocsátási tényezőjét bemutató „U” értéket mindenképpen nézzük meg, hasonlítjuk össze, ne fussunk át rajta úgy, hogy úgysem értünk hozzá.

Szaktanácsadásért forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén, szívesen segítünk megtalálni az Ön számára ideális ablakot, bejárati ajtót vagy erkélyajtót.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató