Az erkélyajtó-választás jelentőségéről - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Az erkélyajtó-választás jelentőségéről

Sokszor megfeledkeznek az emberek arról, hogy a megfelelő erkélyajtó kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Hasonló fontos funkcióval bír, mint a lakás, családi ház többi nyílászárója. Nemcsak az otthonunk megjelenését befolyásolja az erkélyajtó, hanem számos más funkcióval is bír. Mindenképpen érdemes a többi nyílászáróval megegyező stílusú erkélyajtót választani, hogy egységes legyen otthonunk összképe. Az erkélyajtó emel a családi ház, lakás összbenyomásán, emeli annak fényét.

Erkélyajtó-választási szempontok

Az erkélyajtók kiválasztásánál számos szempontot érdemes mérlegelnünk. Így például fontos, hogy az adott erkélyajtó milyen anyagból készüljön: fa, alu-fa, alumínium, műanyag. Az energetikai szempontokat mindenképpen érdemes mérlegelnünk, hiszen a megfelelő energiahatékonyságú erkélyajtóval rengeteget spórolhatunk télen a fűtési költségeken, nyáron pedig a hűtési költségeken. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az adott erkélyajtónak milyen funkciót szánunk. Csak szellőztetésre szolgál majd, nem vezet teraszra, erkélyre, vagy pedig azon keresztül kiléphetünk majd a balkonra.

Az anyag, az energiahatékonyság, a méret, a stílus és a biztonság mind olyan szempontok, amelyek fontosak lehetnek az erkélyajtó választási döntés során. Ez egy hosszútávú döntés, optimális esetben (megfelelő gyártó, megfelelő minőségű termék választása esetén) hosszú évtizedekre, generációkra szól. A megfelelő erkélyajtó hosszú távú költségmegtakarítást eredményezhet, hiszen amellett, hogy szolgálja a kényelmünket, biztosítja a friss levegő beáramlását és adott esetben lehetővé teszi a teraszra, balkonra, erkélyre, udvarra történő ki-be közlekedést.

Erkélyajtók típusai

Az erkélyajtóknak több típusa létezik. Egyrészt az erkélyajtó nyitásmódja, másrészt pedig a szárnyak száma alapján megkülönböztethetünk különböző típusú erkélyajtókat. Minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Érdemes az adott helyiséghez leginkább megfelelő típust választani.

Attól függően, hogy az adott erkélyajtó hány szárnyból áll, megkülönböztetünk:

  • egyszárnyas erkélyajtókat,
  • többszárnyas erkélyajtókat.

A nyitás módja szerint megkülönböztethetünk:

  • toló erkélyajtókat:
    • emelő-toló erkélyajtókat,
    • toló-bukó erkélyajtókat,
  • harmonika erkélyajtókat,
  • bukó-nyíló erkélyajtókat.

A hagyományos tolórendszeres erkélyajtókat nagy szélességű erkélyajtók esetében célszerű alkalmazni, sokkal nagyobb felület nyitását teszik lehetővé, mint a bukó-nyíló erkélyajtók. A harmonika erkélyajtók a harmonikaszerű nyitásnak köszönhetően az erkélyajtók közül a legnagyobb üvegfelület nyitását teszik lehetővé.

A fából készült erkélyajtók előnyei

Az erkélyajtó anyaga rendkívül fontos szempont, hiszen sok múlik az anyagválasztáson, hogy mennyire lesz tartós, hosszú élettartamú az adott erkélyajtó. Az erkélyajtó anyaga befolyásolja azt is, hogy mennyire ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, mennyire bírja a napfényt (UV sugárzást), mennyire ellenálló az esővel, hóval, faggyal szemben.

A fából készült erkélyajtók a megfelelő gyári felületkezelésnek köszönhetően tartósak, ellenállóak. A megfelelő technikával, alapanyagból (több rétegben ragasztott, vetemedésmentes alapanyag) készült fa erkélyajtók nem vetemednek. A fa alapanyag környezetbarát, újrahasznosítható, jó hang- és hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Alu-fa erkélyajtók előnyei

Az alu-fa erkélyajtók ötvözik a fa és az alumínium alapanyag minden előnyét, az alumínium elemek még ellenállóbbá, még tartósabbá teszik a fa fafelületeket. Manapság az alumínium-fa nyílászárók, erkélyajtók számítanak a legmodernebb, legkorszerűbb megoldásnak. Népszerű az építkezők, felújítók, kivitelezők körében. Az alumínium elemek még elegánsabb megjelenést kölcsönöznek az erkélyajtónak. A biztonsági szempontok sem elhanyagolhatók, az alumíniummal megerősített ajtókeretek nagyobb ellenállást biztosítanak a betörési kísérletekkel szemben.

Erkélyajtó vasalatok, üvegezés, szigetelő tömítés

Természetesen az előbb felsoroltakon túl kiemelt figyelmet kell fordítani az erkélyajtó egyéb elemeire is, a vasalatokra, az üvegezésre és a szigetelő tömítésre. Csak és kizárólag magas minőségű, jól záródó, megfelelő biztonsági, ellenállási osztályba sorolt vasalatrendszert válasszunk. A vasalatok nem csupán az erkélyajtónk nyitásáért, csukásáért felelősek, de az erkélyajtó, így otthonunk biztonságáért is. A vasalatok különböző ellenállási osztályokba sorolhatók, ezek jelölik, hogy mennyi ideig és milyen jellegű betörési kísérlet ellen nyújtanak védelmet.

Az erkélyajtók megfelelő záródását a vasalatok, vasalatrendszerek mellett a gumiszigetelések, szigetelő tömítések biztosítják.

Az erkélyajtók esetében fontos azt is mérlegelni, hogy az adott erkélyajtó üvegezése hány rétegű. Ezek az üvegrétegek biztosítják (vagy épp nem biztosítják megfelelően) a hő- és hangszigetelést. Minél több rétegű az erkélyajtó üvegezése, annál jobban csökkenthetők a fűtési és hűtési költségek. Ez pedig összességében energiatakarékosabbá teszi otthonunkat, csökkenti az otthon ökológiai lábnyomát.

Még egy jó tanács a cikkünk végére: az ár nem minden. Ne a legolcsóbb erkélyajtóra essen automatikusan a választásunk. Az ár mellett az előbb felsorolt tényezőket is vegye figyelembe. Az erkélyajtó kiválasztása hosszú távú döntés. Több dologra kihat, mint gondolná. Egy olcsóbb, adott esetben rosszabb minőségű erkélyajtó mellett magasabb fűtési és hűtési költségekkel kell számolnia, illetve rövidebb élettartamú a nyílászáró, azaz hamarabb tönkremegy. Az a többletráfordítás, amivel többe kerül a magas minőségű erkélyajtó a silány minőségű erkélyajtóhoz képest, hamar megtérül.

Erkélyajtók telepítése, beépítése

Az erkélyajtó beépítését mindig bízza megfelelő szakemberre. A rosszul beépített erkélyajtó megrövidíti az erkélyajtó életét, nem rendeltetésszerű használatot tesz lehetővé, károsodik a nyílászáró, adott esetben tönkre is mehet. Előfordulhat, hogy az erkélyajtó nem csukódik megfelelően, pl. nem jól állítják be, ezáltal pedig az energiahatékonysága jelentősen romlik. Hiába a magas minőségű ajtó, vasalatrendszer, üvegezés és szigetelés, ha a hozzá nem értők nem jól szerelik be, nem jól állítják be az ajtót.

Standard és egyedi erkélyajtógyártás Sopronban – HOLZ TEAM

A HOLZ TEAM csapata a fa- és alumínium-fa ablakok és bejárati ajtók gyártása mellett fa- és alu-fa erkélyajtók gyártásával is foglalkozik. Soproni üzemünkben standard és egyedi erkélyajtók gyártását is vállaljuk magas minőségben, rövid határidővel. A tervezéstől, a helyszíni felméréstől a beépítésig minden részfeladatot leveszünk ügyfeleink válláról. Lépjen kapcsolatba velünk, minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató