A kültéri nyílászárók, ajtók, ablakok otthoni finombeállítása - Holz Team Kft. Sopron
Blog

A kültéri nyílászárók, ajtók, ablakok otthoni finombeállítása

A finombeállítás célja a kültéri nyílászárók esetében

A nyílászárók finombeállításával nagy mértékben javíthatjuk az adott kültéri ajtó, ablak működését, ezáltal pedig meghosszabbíthatjuk az élettartamát. Egy-egy finombeállítással a nyílászárókkal kapcsolatos gondok egy része kiküszöbölhető, megoldható. Ha azt észleljük, hogy nem tökéletesen működik az ablakunk, bejárati ajtónk, erkélyajtónk, gondolnunk kell arra az eshetőségre is, hogy esetleg nincs megfelelő módon beállítva. A következőkben részletesen bemutatjuk, hogy mely problémákra jelenthet esetlegesen megoldást a finombeállítás, illetve a cikkünkben kitérünk arra is, hogy mit is jelent pontosan a gyakorlatban a finombeállítás.

A nyílászárók szakszerű beépítése, beszerelése esetén a szakemberek nagy gondot fordítanak arra, hogy az adott ajtó vagy ablak beállítása megfelelő legyen. Gond akkor van, ha esetleg nem megfelelő szakértelemmel rendelkezők építik be az adott nyílászárót. De természetesen helyes beállítás esetén is szükség lehet évek múltán utánállításra a nyílászáró tökéletes működése érdekében.

Érdemes ezzel a kérdéskörrel foglalkozni, hiszen a megfelelő beállítás garantálja az adott ablak, erkélyajtó, bejárati ajtó megfelelő működését, hermetikus záródását, a makulátlan működést, ezáltal pedig hozzájárul a megfelelő energiahatékonysághoz, a hűtési-fűtési költségek mérsékléséhez.

Mikor lehet szükség finombeállításra az ajtók, ablakok esetén?

Nehezen nyílik, csukódik az ablak, erkélyajtó, bejárati ajtó? Esetleg érezhető az ablak, ajtó mellett, hogy húz a levegő? A nyílászáró nyitása, csukása során akadozás, súrlódás tapasztalható? A nyílászáró kilincse nehezen mozdítható? Akad? Ez mind-mind olyan jel, ami esetén joggal feltételezhetjük, hogy az ajtónk, ablakunk beállítása nem megfelelő, utánállítást igényel.

Ön is tapasztalt már esetleg ilyet?

Nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy tönkrement az adott nyílászáró, egy utánállítással könnyen orvosolható a felmerült hiba, rendellenesség.

Finombeállítással, utólagos állítással gyorsan és hatékonyan kiküszöbölhető:

  • az ajtó, ablak nehéz nyitása, csukása,
  • a nyílászáró mellett beáramló levegő, azaz az adott nyílászáró szelelése,
  • az ajtó, ablak kilincsének akadozó mozgása.

Nyílászárók beépítése

A nyílászárók beépítése során a szakemberek ideális esetben helyesen beállítják az ablakokat, ajtókat, ezáltal biztosítják a tökéletes működést. Azonban néhány hét, hónap elteltét követően érdemes ránézni az ablakok, kültéri ajtók (erkélyajtók, bejárati ajtók) beállítására, mert különösen a nagy és széles ablakszárnyak esetében utánállítás válhat szükségessé. Ezt követően vélhetően évekig nem kell az ablak, ajtó beállításával foglalkozni (megfelelő minőségű vasalatok és nyílászárók esetén). Azonban, ha a korábban felsorolt problémák egyike felmerül (nem megfelelően csukódik az ablak, ajtó, korlátozottan mozgatható a kilincs vagy nem zár rendesen), akkor érdemes ismét utánállításon, finombeállításon gondolkodni.

Finombeállítás kivitelezése

Amennyiben nincs tapasztalata a nyílászárók beállításával kapcsolatosan, érdemes szakember segítségét, szakértelmét igénybe vennünk. Ez hatványozottan igaz a bonyolultabb vasalatrendszerek esetén. Semmiképpen sem ajánljuk, hogy nem megfelelő szakértelemmel nekiálljunk az ajtók-ablakok beállításának. Vegye igénybe szakember segítségét. A munkadíjra fordított költség gyorsan megtérül. Egyrészt a nyílászáró életét meghosszabbítjuk, másrészt adott esetben az energiaköltségeken (hűtési-fűtési költségeken) is spórolhatunk.

Amennyiben mégis nekiállnánk magunk az adott (egyszerűbb vasalatrendszerrel rendelkező) nyílászáró beállításának, arra mindenképpen ügyeljünk, hogy egyszerre csak egy helyen állítsunk, módosítsunk a beállításon, hiszen, ha mégsem jó a beállítás, akkor könnyedén vissza tudjuk állítani a kiinduló állapotba.

Mi azonban mégis óva intenénk ettől, érdemes szakember segítségét igénybe venni, nehogy a rossz beállítások a nyílászáró károsodásához vezessenek.

HOLZ TEAM kültéri ablakok, ajtók gyártása Sopronban

A HOLZ TEAM csapata Sopronban magas minőségű kültéri nyílászárók, ablakok, bejárati ajtók, erkélyajtók gyártásával foglalkozik, saját jól felszerelt, modern üzemében. A gyártáson túl komplex megoldásokat kínálunk, a helyszíni felméréstől a gyártáson át a beépítésig mindent egyben vállalunk, ezzel levéve a terhet ügyfeleink válláról.

Bármilyen felmerülő kérdés, kérés esetén szívesen állunk rendelkezésre. Keressen minket elérhetőségeinken!

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató