Mitől párásodik a hőszigetelt ablak? Mit tehetünk ellene? - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Mitől párásodik a hőszigetelt ablak? Mit tehetünk ellene?

Bosszantó jelenség a páralecsapódás az ablakon

Ön is találkozott már a jelenséggel, mikor a hőszigetelt ablakon folyik le a pára? Küzd ezzel az ablak párásodásának problémájával? Vagy esetleg az ablakon keletkező pára károkat is okozott már Önnek? Szeretné megszüntetni, netán megelőzni? Tudja azt, hogy lehet tenni a páralecsapódás ellen?

Segítünk ebben Önnek.

Cikkünk első részében megvizsgáljuk a hőszigetelt ablakok párásodásának lehetséges okait. A következő részben azt részletezzük, hogy a hőszigetelt ablakok páralecsapódásának milyen negatív következményei lehetnek. Azt követően kitérünk arra, hogy milyen módszerek léteznek arra, hogy megelőzzük/megszüntessük a páralecsapódást otthonunkban, a nyílászáróinkon, azaz ne párásodjon az ablak.

A hőszigetelt ablakok párásodásának lehetséges okai

A hőszigetelt nyílászárók, ablakok párásodásának leggyakoribb okai közt megemlíthetjük:

  • a nem elégséges, azaz nem megfelelő szellőztetést vagy a szellőztetés teljes hiányát,
  • a lakásban, családi házban, épületben jelenlevő magas páratartalmat,
  • illetve a keletkező hőhidakat.

Vizsgáljuk meg ezen lehetséges okokat részletesebben, miért is jelentenek gondot, miért csapódik le a hatásukra pára a nyílászárókon, ablakokon.

Nem megfelelő szellőztetés / szellőztetés hiánya

A megfelelő szellőztetés hozzájárul ahhoz, hogy otthonunkban az elhasználódott levegő kicserélődik, helyébe pedig friss levegő áramlik be. Ezáltal a levegőben levő szennyező anyagok mennyisége is lecsökken, így kevesebb az esélye az allergiás reakcióknak is. A páratartalom is csökken szellőztetés hatására. Naponta többször hosszabb ideig érdemes szellőztetni. A szellőztetés hatékonyabb, ha nem csak bukóra nyitjuk az ablakot, hanem kereszthuzatot csinálunk.

Túl magas a páratartalom

Az Ön otthonában is túl magas a páratartalom? Méri rendszeresen, hogy mekkora a páratartalom a lakásban és az otthona különböző helyiségeiben? Nem? Pedig érdemes lenne. Az optimális páratartalom 40-60%. Viszont a főzés, ruhaszárítás, teregetés, kevés szellőztetés hatására nagyon meg tud ugrani a páratartalom és 60% felé szökhet, akár tartósan is.

Hőhidak megjelenése a nyílászárók, ablakok környékén

Mi is az a hőhíd? Hétköznapi nyelven olyan terület a hőhíd, ahonnan könnyebben szökik meg a meleg levegő, mint a lakás/ház/épület többi pontján. Ha kint, a szabadban hideg van, abban az esetben ez a terület hidegebb, mint a lakás/ház/épület többi pontja. Mindez természetesen hozzájárul ahhoz, hogy hidegebb az adott helyiség, többet kell emiatt fűteni és esetleg vizesedhet a fal, penészesedés alakulhat ki. A hőhidak megjelenése eredhet abból, hogy nem megfelelő a hőszigetelés.

A hőszigetelt ablakok páralecsapódásának hatásai

A páralecsapódás számtalan negatív következménnyel jár. Mielőbb tegyünk a párásodás, páralecsapódás, a párás nyílászárók, a párás ablakok ellene; hiszen amennyiben a jelenség hosszabb ideje áll fent, könnyen kellemetlen következményekkel találjuk szemben magunkat, mint például sérül, károsodik az ablak, a fal.

Nézzük meg sorban az előbb felsorolt okok lehetséges következményeit; tehát azt, hogy a páralecsapódás milyen negatív hatásokkal lehet otthonunkra, ablakunkra, nyílászáróinkra.

Ki ne látná maga előtt azt a jelenséget, amint a pára folyik le az ablakon. Folyik végig az üvegen, folyik rá a keretre, rosszabb esetben nem áll meg ott sem, folyik végén a párkányon / a vakolt falon / a tapétán.

A negatív következmények:

Az ablakszerkezet, fal sérülése, károsodása

A lefolyó víz, pára könnyen bejuthat az ablakszerkezetbe, főként akkor, ha régebbi, nem teljesen ép ablakról, nyílászáróról van szó. De amellett, hogy károsíthatja az ablakszerkezetet, ablaktokot, kárt tehet a falban, a festésben vagy épp a tapétában.

Az ablakok párásodásának esztétikai vonatkozása

Nem nyújt túl szép látványt az ablakon, nyílászárón végig csorgó pára vagy az ablakon kialakult párafüggöny. Ráadásul ez utóbbi még az ablakon történő kilátást is gátolja.

Az ablakok párásodása révén kialakuló penészesedés

A nyílászárókon, ablakokon keletkező pára hatására könnyedén beindulhat a penészesedés. Amellett, hogy a penész esztétikailag kifogásolható jelenség, az egészségre is ártalmas. Allergizál, egészségügyi gondokat okoz. A penész megjelenhet a lecsurgó pára által követett útvonalon, leggyakrabban az ablakkerek réseiben, illetve az üveg és a tok között jelenik meg. De természetesen súlyosabb esetben az ablakfelületen, a tokon, falon, párkányon is előfordulhat.

A penész különösen a gyerekekre (azaz a fejlődő szervezetre) és az asztmában szenvedőkre nézve különösen veszélyes. De természetesen a penész hatására kialakulhat előtte egészséges embereknél is asztma.

A hőszigetelt ablakok páralecsapódásának lehetséges megelőzési módjai

Számtalan módszer, technikai létezik arra, hogy a páralecsapódást miként tudjuk megelőzni. Mindenki más módszerre, bevált technikára esküszik, mindenkinél más használ. A következőkben olyan általános módszereket mutatunk be, amelyek minden bizonnyal minden háztartásban, otthonban működnek és általuk csökkenthető az ablakok, nyílászárók párásodása.

Ablakok ellenőrzése és szükség esetén ablakcsere

Amennyiben ablakunk, nyílászárónk elhasználódott, tönkrement, időszerűvé válik az ablakcsere. Ha ilyen gondja van, a HOLZ TEAM Kft.-nél Sopronban készségesen állunk rendelkezésére. Fa- és alumínium-fa nyílászárók, ablakok, bejárati ajtók és erkélyajtók széles választékából biztosan talál Önnek megfelelőt. Kültéri nyílászáróink magas minőséget képviselnek, tartósak, három rétegű üvegezésük pedig kiváló hőszigetelést biztosít.

Rendszeres szellőztetés

Minden nap, naponta többször ajánlott a szellőztetés. Lehetőség szerint kereszthuzat formájában. Ne bukóra nyitott ablakkal szellőztessünk, hanem kitárt ablakszárnyakkal. Egy szellőztetés alkalmával ne csak 1-2 percet szellőztessünk, 5-10 perc biztosan szükséges ahhoz kereszthuzat esetén is, hogy az adott helyiség levegője teljes mértékben kicserélődjön.

Hőhidak megszüntetése

Korábban írtunk a hőhidakról, mekkora károkkal járhatnak, milyen negatív következményei lehetnek, ezért mindenképpen érdemes ezeket a hőhidak megszüntetni, például a megfelelő szigeteléssel. A hőhidak megoldása nem olyan egyszerű dolog nem hozzáértők számára, ehhez a tevékenységhez érdemes szakemberek segítségét igénybe venni. Hőszigeteléssel vagy a hőszigetelés javításával megszüntethetők a hőhidak, ezáltal pedig csökken, megszűnik a páralecsapódás és azzal járó negatív következmények.

Páratartalom mérése, optimális páratartalom biztosítása

Az optimális páratartalom 40-60%. Érdemes otthonra olyan faliórát, időjárásállomást beszerezni, mely az idő mellett az aktuális páratartalmat is mutatja. Mindenképpen javasolt a páratartalom nyomon követése, hiszen a túl magas páratartalom csökkenhető, de szükséges, hogy ezt felismerjük, akkor tudunk csak tenni ellene.

Páraelszívó használata a konyhában

Az egyik legnagyobb párával járó tevékenység az otthonunkban a főzés. A konyhában főzés közben keletkező páratartalom könnyedén csökkenthető, amennyiben a főzőlap/gáztűzhely felé páraelszívót szerelünk, szereltetünk be és rendszeresen használjuk is.

Szárítógép használata a lakásban való teregetés helyett

A másik nagy párásodással járó beltéri tevékenység a beltéren történő ruhaszárítás. A beltéri teregetés hatására a frissen mosott ruhákból elillanó víz a levegő páratartalmát növeli. Ennek elkerülésének egyik módja az, ha meleg időben kültéren teregetünk. Hidegebb időben megoldást jelenthet a szárítógép vagy a páramentesítő készülék ruhaszárító programja (amennyiben van ilyen az adott készüléken).

Páramentesítő készülék hatására a levegő felesleges páratartalmának csökkentésére

A páramentesítő készülékek funkciója kettős: egyrészt segítségükkel csökkenthető a levegő páratartalma, a nedvességet kivonják a levegőből és az üríthető tartályukban összegyűjtik. Ez a funkció különösen a tavaszi, őszi átmeneti időszakokban hasznos, amikor már/még nincs fűtés. A páramentesítő készülékek többsége rendelkezik ruhaszárító funkcióval. Ez a mód nemcsak a nedvességet vonja ki a levegőből, de meleg levegőt keringetve a helyiségben a frissen mosott ruhákat is megszárítja, ezáltal lerövidítve a ruhák szárítási idejét.

Összefoglalva mindenképpen azt javasoljuk, hogy amennyiben megjelenik a pára az ablakon, nyílászárón, tegyen ellene és szüntesse meg mielőbb, illetve akadályozza meg, hogy újból párásodjon az ablak. Kis odafigyeléssel könnyen megszüntethető és elkerülhető a penészesedés, ami talán minden ember rémálma.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató