A fa nyílászárók karbantartása: tippek és trükkök - Holz Team Kft. Sopron
Blog

A fa nyílászárók karbantartása: tippek és trükkök

A fa nyílászárók karbantartásának jelentősége

A mai modern fa nyílászárók már nem igényelnek olyan jellegű karbantartást, mint korábban. A fa nyílászárók rengeteget fejlődtek, hatalmas változáson mentek keresztül. Ma már a szó szoros értelemben vett hagyományos karbantartásra nincs szükség, viszont fontos figyelmet kell szentelni arra, hogy a nyílászárókkal törődjünk, hogy azok hosszú évtizedeken keresztül tökéletesen el tudják látni funkciójukat. Illetve természetesen emellett esztétikailag is eleget kell tenniük az elvárt szempontoknak. Ha törődünk nyílászáróinkkal, az ablakok-ajtók meghálálják, hiszen ezáltal megőrizzük állagukat a hosszabb élettartam érdekében.

Néhány egyszerű lépésben bemutatjuk, hogyan óvható meg fa nyílászáróink állaga, hogy hosszú élettartammal rendelkezzenek és sokáig megőrizzék az állagukat. Nagyon egyszerű trükkök és tippek ezek, nem igényelnek semmiféle szakértelmet, bárki által könnyedén teljesíthetők, elsajátíthatók, végrehajthatók. Nézzük meg külön-külön a nyílászárók egyes részeire vonatkozó ajánlásainkat.

Nyílászáró karbantartási tippek

Faprofilok, fafelületek

A fa nyílászárók fafelületeinek állaga rövid és nem bonyolult karbantartással hosszú távon megőrizhető. Mint minden más ablakkeretet, ezt is érdemes rendszeresen tisztán tartani, azaz melegvizes, enyhe tisztítószeres ronggyal letörölni róla a szennyeződést, port, a felgyülemlett koszt. Érdemes a fafelületeket bútorápoló szerrel vagy faápoló olajjal kezelni. Ezek az apró trükkök, a fafelületekkel történő törődés meghálálja magát. Lényegében nem igényelnek se túl sok időt, se túl nagy pénz- és energia befektetést, de mindenképpen megéri.

Zsanérok, zárak, vasalatok

Érdemes évente egyszer átvizsgálni a nyílászárók vasalatait, hiszen a rendszeres karbantartás, olajozás szükséges a megfelelő működésükhöz. Javaslatunk szerint érdemes évente egyszer megolajozni ezeket az alkatrészeket. Természetesen, ha nyikorgás hallható, elakadás érezhető, akkor mielőbb szükséges valamilyen erre alkalmas kenőanyag, olaj alkalmazása ezeken a felületeken.

Szigetelés

A szigetelést is érdemes évente egyszer gumiápoló szerrel átkenni, ezáltal tovább megőrzi a rugalmasságát, állagát. Azonban, ha azt érzékeljük, hogy a szigetelés elhasználódott, érdemes kicserélni a szigeletőanyagot az optimális hatás elérése érdekében. Ez sem követel túlzott szakértelmet, otthon bárki által elvégezhető.

Tulajdonképpen látható, hogy a fenti tippek, ötletek tulajdonképpen bármely más anyagból készült nyílászárók esetében is alkalmazhatók. Tehát ebből az látszik, hogy a fa ablakok, ajtók sem igényelnek nagyobb erő-, energia-, idő- vagy pénzbefektetést, mint a más anyagokból készült nyílászárók.

HOLZT TEAM nyílászárók felületkezelése

A HOLZ TEAM kültéri ajtóink, ablakaink minden esetben gyári felületkezeléssel vannak ellátva. A német SIKKENS felületkezelési rendszert használjuk, ezáltal is biztosítva a magas minőséget ügyfeleink részére. Ablakaink, ajtóink minimális karbantartás mellett hosszú-hosszú évtizedekre szólnak. A HOLZ TEAM hibamentes, fa alapanyagokból gyártott kültéri nyílászárók és a SIKKENS felületkezelő anyagok kiváló kombinációt alkotnak. A gyári felületkezeléssel ellátott ablakok, ajtók hosszabb élettartamúak, kevésbé igényelnek karbantartást. A SIKKENS felületkezelési rendszerek rendkívül magas minőséget képviselnek, rendkívül hatékony védelmet biztosítanak a környezeti hatásokkal, időjárási viszontagságokkal szemben, védenek a napsugárzás, eső, hó, szél hatásától, megóvják a nyílászárókat. A védelem mellett természetesen tökéletes megjelenést biztosítanak. A színek tekintetében pedig egyáltalán nem ismernek lehetetlent.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató