Ablaktisztítási tippek - Holz Team Kft. Sopron
Blog

Ablaktisztítási tippek

Az ablaktisztításról

Az ablaktisztítás az a háztartási munka, amelytől a legtöbben ódzkodunk. A következőkben adunk egy pár tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes hatékonyan végezni ezt a nem túl népszerű, de annál fontosabb háztartási munkát.

Sokan mondják, hangoztatják, az ablakok, nyílászárók a ház, lakás lelke, szeme. A megfelelő minőségű, funkciót tökéletesen ellátó ablakok esetében arra is gondot kell fordítani, hogy megfelelő állapotban, tisztán pompázzanak.

Faablakok tisztítása

A faablakok időtállók és tartósak, de mindenképpen elengedhetetlen a rendszeres karbantartás és tisztítás. Nemcsak esztétikai szempontból szükséges, hanem állagmegóvás céljából is. Tiszta ablakon keresztül áramlik be a napfény az otthonunkba, emellett pedig egy tiszta, csillogó ablak sokat jelent, sokat dob esztétikailag az adott ház külső megjelenésén. Gondoljunk csak bele, hiába a legjobb, legmodernebb ablak, ha koszossága, foltossága mindezt beárnyékolja.

Ablaktisztítási tippek, tanácsok

Mire figyeljünk ablaktisztítás során? Pár tanácsot, javaslatot összegyűjtöttünk.

 • Nagy hangsúlyt fektessünk a megfelelő tisztítószerek és ablaktisztítási eszközök kiválasztására. A tisztítószer ne legyen túl erős, mert az károsíthatja a felületeket. Érdemes gyengéd, de természetes alapanyagokból készült tisztítószer mellett letenni a voksunkat. Ablakmosó mikroszálas kendő kiváló választás lehet, mivel puha, így nem sérti meg az ablakfelületeket. Semmiképpen se kezdjük el durva tárggyal dörzsölni, vakarni, kaparni se az ablakfelületet, se az ablakkeretet, mert megsértjük, maradandó sérülést okozunk vele.
 • Ne használjunk túl nagy mennyiségű ablaktisztító folyadékot. Foltos maradhat a felület. Illetve a másik ok az, hogy a lecsöpögő, folyó ablaktisztító folyadék gondot okozhat például a falfelületeket, elszínezheti azokat.
 • Semmiképpen, soha ne dörzsöljük a felületet, nehogy károsítsuk, megsértsük az ablakot.
 • Használjunk meleg (de nem forró) vizet az ablak és a keretek tisztításához, jobban oldja a szennyeződéseket.
 • Érdemes először mindig mosószeres vízzel lemosni a tisztítandó felületet, ezáltal a kosz nagy része lejön a nyílászáróról. Ezt követően ablak-tiszítószerrel áttörölhetjük az üveget és a többi felületet.
 • Ez történhet kendő vagy ablaklehúzó segítségével is. Viszont arra érdemes figyelni, hogy sose használjuk olyan kendőt, ami szöszöl, hiszen akkor az aprós kis szöszökkel tele lesz az ablakunk.
 • Mindig töröljük szárazra mind az üvegfelületet, mind a keretet.
 • Nem érdemes tűző napsütésben vagy fagyban ablakot pucolni, hiszen mindkét esetben – amellett, hogy nekünk, embereknek sem jók, megfelelők ezek a körülmények háztartási munka végzésére – még a végeredmény sem lesz szép, hiszen mindkét esetben nagy az esély arra, hogy foltos marad az ablakunk.
 • Természetesen ne esős, csapadékos időt válasszunk ablakpucoláshoz.
 • Az ablakpucolással együtt érdemes a függönyöket is kimosni és tisztán felrakni őket.
 • A nyílászárók tisztításához természetesen hozzátartozik az ablakpárkány, árnyékoló eszközök (például roló, redőny) lemosása, tisztítása.

A tisztítás mellett a rendszeres karbantartás is elengedhetetlen.

Bízunk benne, hogy tippjeink, ötleteink segítségével hatékonyabbá válhat az ablaktisztítás.

Ha nyílászárók választásával kapcsolatosan szeretne tanácsot, a HOLZ TEAM-nél állunk szívesen rendelkezésére elérhetőségeinken.

Fa- és alumínium nyílászárók: bejárati ajtó, ablak - Holz Team Kft. Sopron

2023 © Holz Team Kft. - Minden jog fenntartva.
ImpresszumAdatvédelmi tájékoztató